Terug naar "Fout en niet fout"

Zie ik belletjes?

Champagne, Crémant, Cava, het zijn allemaal wijnen die koolzuur bevatten en uitgeschonken in het glas een permanente stroom koolzuurgas belletjes laten zien. In ‘stille’ wijnen, dus zonder koolzuurgas, is dit niet de bedoeling. Toch kan er wel eens een licht pareltje te zien zijn.

Aan droge witte wijnen, rosé en lichte, soepele rode wijnen wordt op het moment van botteling een tikje koolzuurgas toegevoegd. Bij witte wijn en rosé vaak ietsje meer, omdat dat bijna onmerkbare koolzuurgas de wijn meer frisheid geeft in de smaak. Op het moment dat zo’n fles ontkurkt of van zijn schroefdop ontdaan wordt kan er wat zichtbaar koolzuurgas vrijkomen in de flessenhals. Een scherpe proever neemt dat ook waar in de smaak, maar het is zeker geen afwijking.

Het wordt wel een afwijking als een wijn gaat hergisten in de fles. Dat kan gebeuren bij wijnen die suikers bevatten en die door gistcellen omgezet worden in alcohol en koolzuurgas. Er komt dan wat druk op de fles en bij opening kan het zelfs gaan schuimen. Ook wordt de wijn troebeler doordat zich gist heeft gevormd tijdens dit proces.

De oorzaak is vaak een combinatie van restsuikers, te weinig conserveermiddel, hogere temperaturen en zelfs niet goed afsluitende flessen. Uiteraard is dit een afwijking: een schuimende troebele rode wijn met koolzuur in de smaak verwacht je niet en is ook niet lekker.

Door Gerhard Horstink – oenologue van de Universiteit van Bordeaux ©.


  Terug naar "Fout en niet fout"
Even geduld a.u.b.