Assortiment
Het familiebedrijf Stefano Accordini wordt geroemd om zijn Amarone della Valpolicella, ripasso en recioto. Om deze bijzondere wijnen te maken gebruikt Accordini goed rijpe, gezonde druiven, die na de oogst gedroogd worden. Accordini gebruikt onder andere de druivenrassen corvina en rondinella en laat die in één laag uitgespreid op grote rekken drogen, zodat er veel lucht bij kan. De halfgedroogde druiven worden geperst en tot Amarone verwerkt: een intens rijpe, zeer krachtige, maar toch droge wijn. Recioto is de zoete variant hiervan; Ripasso is droge rode wijn waaraan tijdens het wijnmaakproces de overgebleven druivenschillen van Recioto of Amarone worden. Stefano en zijn familie zijn meester in het maken van deze kwalitatief hoogstaande wijnen en werken volledig biologische.
Benieuwd geworden? Bekijk ons assortiment.
Volrode wijn met een krachtig aroma van gekonfijt fruit, kruiden en koffietonen. De smaak is zwoel, de afdronk kruidig en pittig. Heerlijk bij vlees met kruidige saus of na de maaltijd met fijne kaas.
Italiaanse dieprode wijn. Fris, toegankelijk, kleurrijk, evenwichtig en vol van smaak. Heerlijk bij frisse, uitgesproken gerechten als koude vleesschotels of pasta met vleesragout.
Lichtgele wijn met een verfijnde geur van rijpe peer, perzik, limoen en brioche. De smaak is vol en zacht, mooi fruitig met evenwichtige zuren. Fraai bij gerechten met stevige witvis, pasta met roomsaus of risotto met groene groenten.
13,20 per fles
Smaakvolle rode wijn uit de Veneto. Fruitig-kruidig van geur met nuances van kersen, geconfijte tonen en licht eiken. De smaak zet sappig en fris in en ontwikkelt een milde tannine in de afdronk.
Italiaanse dieprode wijn met een kruidig aroma, evenwicht, kracht en souplesse. Prima bij karaktervolle gerechten als kruidige stoofschotels, ossobuco of hazenpeper.
Indrukwekkende donkerrode wijn uit Italië. Met z'n krachtige en complexe aroma en volle, intense smaak is deze Paxxo heerlijk bij oude kaas of krachtige (wild)sauzen.
Dieprode Italiaanse dessertwijn. Intens fruitig van geur en vol, mild zoet en krachtig van smaak. Uitstekend bij taart, chocoladekoekjes en de typische Pandorocake uit Verona.
Flesinhoud: 500 ml
Intense en complexe Italiaanse rode wijn. De geur neigt naar krenten en pruimen, de smaak is geconcentreerd en zacht. Echt een wijn om buiten de maaltijd van te genieten, of met een gerijpte kaas.
Italiaanse dieprode wijn met de geur van kruiden, ceder en veel rood fruit. De smaak is pittig en krachtig. Lekker bij kruidige stoofschotels, ossobucco of hazenpeper.
Flesinhoud: 1500 ml
49,70
Vanaf 12 flessen 45,56 per fles
Intense en complexe Italiaanse rode wijn. De geur neigt naar krenten en pruimen, de smaak is geconcentreerd en zacht. Echt een wijn om buiten de maaltijd van te genieten, of met een gerijpte kaas.
Flesinhoud: 1500 ml
De geschiedenis van het wijnhuis Stefano Accordini begint in het begin van de 20e eeuw. In die tijd was het Stefano's vader die de eerste wijnen produceerde op de nog gepachte grond. In de jaren zeventig, koopt Stefano Accordini de eerste wijngaard van de Accordini-familie koopt, de droom van een eigen wijnhuis wordt werkelijkheid. Hij begon onmiddellijk met de productie van wijnen voor de lokale markt. Vervolgens richtten zijn zonen, Tiziano en Daniele, hun blik op de toekomst en maakten een aantal belangrijke keuzes. Het bedrijf werd gemoderniseerd, buitenlandse markten werden opgezocht en er werden nieuwe wijngaarden aangekocht. Vooral de keuze om de wijnproductie te verplaatsen naar de hoger gelegen Valpolicella Classica zou leiden tot wijnen van uitstekende kwaliteit. De specifieke klimatologische omstandigheden en de bodem van dit gebied, geven de wijnen bijzondere en onmiskenbare kenmerken. Vandaag zet de vierde generatie: Giacomo, Paolo en Marco het familiebedrijf met veel passie voort, met de nadruk op natuurlijke en milieuduurzaamheid. Alle wijngaarden van de wijnmakerij worden beheerd volgens de nieuwe biologische doelstellingen en hun nieuwe boerderij wordt volledig van energie voorzien door fotovoltaïsche panelen.
De wijnen van Stefano Accordini worden gemaakt volgens de Appassimento methode. De Appassimento-methode houdt in dat de druiven die voor deze wijn gebruikt worden circa 4 tot 6 weken later geoogst worden en vervolgens nog een kleine 2 maanden ingedroogd worden in speciale fruitkamers, ook wel droogkamers genoemd. Na dit proces blijft er van de druiven niets meer over dan krentjes/rozijntjes. Het sap is uit de druiven verdampt terwijl de smaken en het concentraat nog in volle glorie aanwezig zijn. Het verhoogde concentraat en de langere rijping door de late oogst daarbij opgeteld resulteert in een uiterst geconcentreerde, volle, aromatische rode wijn: Appassimento.
Recioto en amarone zijn twee wijntypen uit het wijngebied rondom Verona. Ze refereren aan wijnen die gemaakt zijn van geconcentreerde, ingedroogde druiven. Recioto zonder de toevoeging amarone is zoet; het begrip amarone geeft aan dat de wijn droog is. Kijk hier voor de amarone della valpolicella classico van Stefano Accordini,
Wil je meer weten van de appasimento methode? Klik hier voor meer informatie.
Het unieke aan de Ripasso methode is, dat ‘gewone’ Italiaanse Valpolicella wijnen beter worden gemaakt door gebruik te maken van de schillen van de Amarone wijn. Eigenlijk is deze wijn dus een combinatie van twee soorten wijn. Ook staan deze wijnen bekend als het kleine broertje van de Amarone. De schillen van de Amarone wijn zijn namelijk dé basis voor de Ripasso wijnen. Bij deze methode wordt de basis van de Valpolicella wijn opnieuw gefermenteerd en hier worden de schillen en restjes van de druiven die zijn gebruikt voor de Amarone aan toegevoegd. Dit maakt het dat deze wijnen dan ook enorm intens van smaak zijn.
De Ripasso wijnen worden dus eigenlijk op dezelfde manier gemaakt als de Appassimento wijnen, alleen worden de druiven nu niet volledig ingedroogd. Het grote verschil daarna, is dus dat bij de tweede fermentatie de wijn in contact wordt gebracht met de schillen van de druiven die gebruikt zijn voor de Amarone wijn. In deze schillen bevinden zich nog een aantal stoffen die de Amarone wijn zijn geur en krachtige smaak geven. Het resultaat is een volle en intense wijn. Ook de kwaliteit van deze wijnen is een stuk verbeterd. Dit proeft u dan ook zeker terug in de smaak.
Kijk hier voor de valpolicella ripasso superiore van Stefano Accordini.
De Accordini’s maken als specialiteit een kleine hoeveelheid Recioto. Deze traditionele, eeuwenoude dessertwijn wordt gemaakt van ingedroogde druiven.
Het is eigenlijk de originele vorm van Amarone, een wijn die nog maar enkele decennia bestaat. Het verschil tussen Recioto en Amarone is dat het vergistingsproces bij Recioto onderbroken wordt zodat er restsuiker achterblijft, terwijl Amarone doorvergist tot een droge wijn.
De Accordini’s stoppen de fermentatie door de gisten halverwege het proces te verwijderen. De zo ontstane zoete wijn rijpt vervolgens nog enkele maanden in houten vaten.
Het levert een bijzondere, geconcentreerde en complexe dessertwijn op, met tonen van kirsch, rozijnen, vanille en cacao. Hij past dan ook bijzonder goed bij winterse desserts met donker fruit en/of pure chocolade. Serveer ‘m op een temperatuur van 8° voor een optimale smaakbeleving.
Kijk hier voor de Recioto della Valpolicella Classico van Stefano Accordini.
Bent u benieuwd geworden? De wijnen zijn zowel in de winkel als via de webshop verkrijgbaar.
Bij www.uwwijnspecialist.nl bent u verzekerd van de beste Italiaanse wijnen. Bij Wijnhuis Alexander vind u de lekkerste Stefano Accordini wijnen. Of het nu gaat om de Tempus, Valpolicella Classico, Ripasso Classico Superiore, Paxxo, Amarone of Recioto, het zijn stuk voor stuk kwaliteitswijnen met een uitstekende prijs-plezierverhouding.
Bent u op zoek naar een andere Italiaanse wijn? Ook die vind u bij ons! Wij hebben een ruimte selectie aan rode-, witte- en rose wijnen uit Italië.
Voordelen eigen account