De kleinere, op kwaliteit en authenticiteit gerichte wijnboeren zijn naar onze overtuiging de warme bakkers onder de producenten. Zoals Camille Ournac. In de Pays d’Oc maakt hij geweldige streekwijnen op Domaine Coudoulet. Daarnaast produceert hij wijnen met de herkomstbenaming Minervois op Château Cesseras.
Dit onderscheid in namen bestaat omdat de benaming ‘château’ volgens de Franse regels niet is toegestaan voor streekwijnen. De wijnen worden echter in dezelfde kelder gemaakt. Heel sprekend is de Cuvée Olric. Deze pracht-Minervois is gemaakt van 50% syrah, 25% mourvèdre en 25% carignan van 25 jaar oude stokken.
De wijn rijpt niet in eikenhouten fusten, maar vijftien maanden in betonnen tanks. Deze wijze van opvoeden laat de meest pure expressie van de druivenrassen zien, zoals de van mourvèdre afkomstige geurnuances van tabak, leer en milde kruiden. De smaak is vol, maar met frisheid. De zachte, rijpe tannines tonen de grote kennis van zaken in de wijngaard en kelder. Dit is Minervois in zijn meest pure vorm.
Inhoud: