Deze verfijnde Crianza is een mooi voorbeeld van eigentijdse Rioja. Dus zeker geen traditionele, vaak te lang in oude eiken fusten gerijpte wijn met een wat uitgeklede, droge smaakstructuur, maar juist een soepele, fruitige en toegankelijke rode wijn.
De tempranillodruiven worden laat geplukt – pas in oktober – en komen van eigen wijngaarden in Rioja Alta. Na de alcoholische vergisting volgt de melkzuurgisting in eikenhouten fusten, waarin de wijn vervolgens nog ongeveer zestien maanden rijpt.
Alle behandelingen in de kelder, zoals het traditionele overbrengen van fust naar fust, vinden plaats zonder pompen en met behulp van zwaartekracht. Dit is weliswaar een dure en tijdrovende manier van werken, maar ook één die resulteert in een uiterst verfijnde wijn met een zuivere geur en smaak. Absoluut een van de lekkerste Crianza’s die wij kennen!
Vivanco: topproducent van verfijnde Rioja met Franse invloeden
De Engelse wijnschrijver Tim Atkin plaatst Rafael Vivanco hoog in de top 10 van moderne wijnmakers in Rioja. Rafael, een van de twee zonen van oprichter Pedro Vivanco, is terughoudend met het gebruik van nieuw eikenhout en zoekt wijngaard- en druifexpressie.
Hij oogst de drtuiven op het moment dat de schil perfect rijp is en dus zijdezachte tannine bevat. Deze moderne manier van wijn maken leerde Rafael in Bordeaux, waar hij oenologie studeerde en praktijkervaring opdeed. Die kennis past hij toe in zijn nieuwe bodega, waar hij met een uitgekiende mix van klassieke en moderne technieken prachtige wijnen maakt.
Inhoud: